Mi a neurofeedback?

A Neurofeedback (más néven EEG-Biofeedback) tréning napjaink legmodernebb tanulási rendszerének számít, mely az agyhullámok megfigyelésén és azok tanulás alapú önirányításán alapszik, tartós hatást gyakorolva az agy működésének tökéletesítésére, optimalizálására és a harmonikus működés megszilárdítására.

Az EEG-Biofeedback (Neurofeedback) egy olyan „tükör”, melynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. Egy EEG készülék, valamint a fej különböző területein elhelyezett érzékelők segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített, a kliens által leadott jeleket.

Általában nem tudjuk megbízhatóan befolyásolni az agyhullámainkat, mivel nem vagyunk képesek tudatosítani azokat. Azonban, ha látjuk az agyhullámokat a számítógép képernyőjén, pár ezredmásodperccel azt követően, hogy az agy kibocsátotta őket, tudatosíthatóvá válnak. Ezzel lehetőséget kap a tréningelt személy arra, hogy képes legyen önmaga befolyásolni és megváltoztatni azokat. Az emberi agy számos nehézség esetén az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatokat rajzol ki. Amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a tréner beállításokat végez abból a célból, hogy a kliens megfelelő vizuális és/vagy auditív visszajelzést kapjon tevékenységéről. A megfelelően elhelyezett érzékelők az agy saját jeleit képesek mérni, a tréner pedig ezeknek a sajátosságoknak megfelelően végzi a készülék finomhangolását, az erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével. Ez a szoftver a megadott beállítások mentén ad visszajelzést: jutalmaz, ha az optimális működést közelíti, ezáltal a kliens képes lesz megtanulni, az optimális működési állapotot és azt is, hogyan lehet azt produkálni.

A Neurofeedback tréning kizárólag detektáláson és visszajelzésen (vizuális és/vagy auditív) alapuló tanulási rendszer, ezért noninvazív eljárásnak minősül.

A neurofeedback tréning általános felhasználási területei

 • megfelelő figyelmi állapotok elérésének tanítása
 • hiperaktivitással ADHD, figyelemzavarral ADD küzdők életminőségének megsegítése tanulási folyamatokkal
 • tanulási nehézségek (pl.: „disz” -ek) leküzdésének támogatása
 • autizmus spektrumzavarral küzdők életminőségének megsegítése tanulási folyamatokkal
 • viselkedési-indulatkezelési nehézségek leküzdésének kiegészítő támogatása
 • kényszerekkel küzdők feszültségeinek csökkentése, orvosi/pszichológusi kezelés kiegészítéseként (tikk, dadogás, fülzúgás) megfelelő relaxációs állapotok tanításával
 • alvási nehézségek leküzdésének megsegítése megfelelő relaxációs állapotok tanításával
 • stressz-oldás támogatása
 • a teljesítőképesség fokozásának tanítása
 • kreativitás növelésének tanítása (művészetben)
 • csúcsteljesítmény kibontakoztatása (iskolában, sportban)
 • feszültségcsökkentés megsegítése / kiegészítése relaxációs folyamatok tanításával
 • relaxáció tanítása / fokozása

A Neurofeedback tréning folyamata az operatív szabályozás elveire épül, vagyis tanítással segíti optimalizálni az idegrendszer működését, kihasználva annak képességét az alkalmazkodásra, tanulásra (a „plasztikus agy”). Az első eredmények rövid életűek, de a további tréningekkel a változások egyre maradandóbbá válnak. Gyakorlással az agyhullámok harmonizálhatóak, optimális működésre serkenthetőek és a megfelelő agyhullám-mintázatok megtarthatóvá válnak. A folyamat nagyon hasonló a testépítéshez, azzal a különbséggel, hogy itt a gyakorlatokat az agy végzi, melyek által erősödik a kognitív flexibilitás.

Függetlenül attól, hogy a nehézség figyelemhiányból, tanulási zavarból vagy kognitív működési problémából fakad, esetleg csúcsteljesítmény vagy kreativitás növelése a cél, a Neurofeedback tréning lehetőséget nyújt az újratanulásra, a fejlődésre az agyhullámok optimalizálásának megtanításával.

Hogyan történik a Neurofeedback tréning és meddig szükséges alkalmazni?

Az üléseket egy konzultáció, előzetes információ-felvétel és felmérés előzi meg. Itt történik meg a célok kitűzése, majd a mért eredmények kiértékelése után a tréning-terv kialakítása. Ekkor lehet megbeszélni, hogy milyen gyakorisággal és hány tréning alkalomra lehet körülbelül számítani. A mért eredmények és a terv elektronikus formában kerül továbbításra a kliens számára megfelelő GDPR titkosítás mellett.

Az egyes ülések 20-35 percig tartanak, a kliens terhelhetőségétől függően. A tartós cél elérésének érdekében általában 10-80 tréning is szükséges lehet a nehézségtől, problémától függően.

Az első találkozáskor a konzultáció után, a felhelyezett érzékelők segítségével mérhetővé válnak az agyhullámok változásai. Ekkor válik láthatóvá, hogy van-e eltérés az átlagoshoz képest az agyhullámok mintázatában, melyek feltérképezésével lesz meghatározható, hogy az mely területeken mely agyhullámok amplitúdóját célszerű erősíteni vagy éppen lecsillapítani a speciális tanulási módszerrel. Így kirajzolódik a tréning fejlesztési terve és előrevetíthetővé válik az ülések közelítőleges száma.

A Neurofeedback tréning az állapotfelmérés során felvázolt terv szerint zajlik. A meghatározott agyterületek felett elhelyezzük az érzékelőket, melyek a számítógépbe továbbítják az EEG jeleket és ezredmásodperces pontossággal képesek kimutatni azokat. Eközben a kliens a saját agyhullámaival igyekszik irányítani a filmet, játékot, vagy animációt a vizuális és/vagy auditív visszajelzések alapján.

A Neurofeedback tréning az operáns kondicionálás elvén működik. A kliens folyamatosan képet kap arról hogyan halad. Ha az elvárt szintet tudja produkálni, akkor jutalmazásban részesül, azaz teljes egészében élvezheti a képet és a hangot; ha pedig eltér attól, akkor visszajelzést kap (szűkülő képernyő, kopogó hang, film leállása stb.). A tréner eközben folyamatosan ellenőrzi a beállításokat és segíti, hogy a tréninget használó személy a megfelelő tanulási folyamatba kerülhessen.

Már a tréningek ideje alatt is folyamatosan zajlik a változások nyomon követése, hiszen bizonyos szintek elérése után a hatékony pozitív változás érdekében a munka újabb területen folytatódik egészen addig, míg a nehézségek meg nem szűnnek, vagy javuló tendenciát mutatnak; illetve a hullámok el nem érik a közel optimális állapotot az adott klienshez igazodva.

Annak érdekében, hogy a tréning során tanultak megszilárduljanak, a fejlesztés végét követő időszakban néhány havonta szükséges egy-két „emlékeztető ülés” beiktatása.

Az általam végzett Neurofeedback amplitúdó-tréning típust humán diplomával rendelkező, a Semmelweis Egyetem által akkreditált tanfolyamot elvégzett szakember végezheti.

A Neurofeedback tréning nem helyettesíti, csupán kiegészítheti az orvosi kezelést, semmiképp sem gyógyít, így egészségügyi problémák esetén mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

Az agyhullámokról

Az agyhullámaink különböző frekvenciákon mutathatóak ki és hertzben (Hz) mérjük őket:

Delta hullámok: 1-4 Hz között (alvás idején a legnagyobbak)

Théta hullámok: 4-8 Hz között (ébredéskor és elalváskor jellemzőek)

Alfa hullámok: 8-12 Hz között (az agy pihenő állapotát jellemzi, relaxált állapot)

SMR hullámok: 12-15 Hz között (éber, enyhe figyelem) Béta1 hullámok: 15-18 Hz között (feszült figyelem, koncentráció)

Béta2 hullámok: 18-40 Hz között (szorongás esetén gyakori, erős belső feszültség jele)

Mindenkiben folyamatosan jelen van minden fent említett agyhullám egy bizonyos szinten. Például a Delta agyhullámok megnövekednek, amikor az agyunk bizonyos részei pihenő állapotba kerülnek, de összekapcsolhatóak  éber állapotban a tanulási nehézségekkel is. Ha valaki álmossá válik, egyre több lassú Delta és Théta agyhullámot termel, ha valaki figyelmetlen, vagy álmodozik, akkor megnövekszik a Théta hullámok aránya. Ha ezek az ősi, lassú agyhullámok a frontális lebenyben túlsúlyba kerülnek, azzal a figyelem, a viselkedés, valamint az érzelmek irányítása nehezebbé válik. Ha az Alfa hullámok megnövekednek, és dominálnak a bal agyféltekében, az jelezheti az impulzuskontroll nehezítettségét. Az ilyen egyéneknél általában csökkenhet a koncentrációs képesség, memóriaproblémákkal küzdhetnek, kedélyállapotuk változóvá válhat, illetve hiperaktivitás figyelhető meg, ez által csökkent intellektuális hatékonyság tapasztalható náluk, mely tréningezéssel javítható.

Amennyiben kérdése van a neurofeedback tréninggel kapcsolatban, keressen bizalommal!

A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.

Naprakész információkért, újdonságokért látogasson el a Kincskereső facebook-oldalára!