Mi a neurofeedback?

A neurofeedback (más néven EEG-biofeedback) tréning napjaink legmodernebb tanulási rendszerének számít, mely az agyhullámok megfigyelésén és azok tanulás alapú befolyásolásán alapszik, tartós hatást gyakorolva az agy működésének tökéletesítésére, optimalizálására és a harmonikus működés megszilárdítására.

Az EEG-biofeedback (neurofeedback) egy olyan „tükör”, melynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. Egy EEG (elektroenkefalográf) orvostechnikai műszer, valamint a fej különböző területein elhelyezett érzékelők segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket.

Amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a tréner beállításokat végez. A megfelelően elhelyezett érzékelők az agy saját jeleit képesek feldolgozni, a tréner pedig ezeknek a sajátosságoknak megfelelően végzi a készülék finomhangolását, az erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével. Ez a szoftver a megadott beállítások mentén ad visszajelzést: jutalmaz, ha az optimális működést közelíti, amely által a kliens képes lesz megtanulni, az optimális működési állapotot és azt is, hogyan lehet azt produkálni.

Általában nem tudjuk megbízhatóan befolyásolni az agyhullámainkat, mivel nem vagyunk képesek tudatosítani azokat. Azonban, ha látjuk az agyhullámokat a számítógép képernyőjén, pár ezredmásodperccel azt követően, hogy az agy kibocsátotta őket, tudatosíthatóvá válnak. Ezzel lehetőséget kap a tréningelt személy arra, hogy képes legyen befolyásolni és megváltoztatni azokat. Az emberi agy számos nehézség esetén az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatokat rajzol ki.

A neurofeedback tréning során az eltérő agyhullámok amplitúdójának  csökkentésével vagy növelésével segítjük, hogy a problémák megszűnjenek és az agy harmonikusan működjön. A tréning nem jár semmiféle fájdalommal, kizárólag mérésen és visszajelzésen alapuló tanulási rendszer, ezért non-invazív eljárásnak minősül.

A neurofeedback tréning általános felhasználási területei

 • hiperaktivitás, figyelemzavar 
 • tanulási zavarok (pl.: „disz”-ek)
 • autizmus spektrumzavar
 • Asperger-szindróma
 • viselkedészavarok (indulatkezelések) – kényszerek csökkentése (tic, dadogás, tinnitus – fülzúgás)
 • fejfájás, migrén
 • alvászavarok
 • stressz-kezelés
 • a teljesítőképességének fokozása
 • kreativitás növelése (művészetben)
 • csúcsteljesítmény kibontakoztatása (iskolában, sportban)
 • alkoholról és drogról való leszokás elősegítése, támogatása
 • időskori demencia megelőzése
 • szorongás-kezelés megsegítése
 • relaxáció fokozása
 • krónikus fáradtság enyhítése

A neurofeedback tréning folyamata az operatív szabályozás elveire épül, vagyis tanítással optimalizálja az idegrendszer működését, kihasználva annak képességét az alkalmazkodásra, tanulásra (a „plasztikus agy”).

Az első eredmények rövid életűek, de a további kezelésekkel a változások egyre maradandóbbá válnak. Gyakorlással az agyhullámok harmonizálhatóak, optimális működésre serkenthetőek és a megfelelő agyhullám-mintázatok megtarthatóvá válnak.

A folyamat nagyon hasonló a testépítéshez, azzal a különbséggel, hogy itt a gyakorlatokat az agy végzi, melyek által erősödik a kognitív flexibilitás.

Függetlenül attól, hogy a probléma figyelemhiányból, tanulási zavarból,  vagy kognitív működési zavarból fakad, esetleg csúcsteljesítmény vagy kreativitás növelése a cél, a neurofeedback kezelés lehetőséget nyújt a rehabilitációra, a fejlődésre az agyhullámok optimalizálásával.

Hogyan történik a Neurofeedback tréning és meddig szükséges alkalmazni?

Az üléseket egy konzultáció, anamnézis felvétel és állapotfelmérés előzi meg. Itt történik meg a célok kitűzése, majd az eredmények kiértékelése után a tréning-terv kialakítása, ekkor lehet eldönteni, hogy milyen gyakorisággal és hány tréning alkalomra lehet körülbelül számítani. A mért eredmények és a  terv elektronikus formában kerül továbbításra a kliens számára megfelelő titkosítás mellett.

Az egyes ülések 20-35 percig tartanak, a kliens terhelhetőségétől függően. A tartós cél elérésének érdekében általában 10-80 tréning is szükséges lehet tünetektől, problémától függően.

Az első találkozáskor a konzultáció után a felhelyezett érzékelők segítségével vizsgálhatóvá válnak az agyhullámok változásai. Ekkor válik láthatóvá, hogy van-e eltérés az átlagoshoz képest az agyhullámok mintázatában. Az agyban zajló folyamatok feltérképezésével lesz meghatározható, hogy az agy mely területein mely agyhullámok amplitúdóját célszerű erősíteni vagy éppen lecsillapítani, így kirajzolódik a tréning fejlesztési terve és előrevetíthetővé válik az ülések közelítőleges száma.

A neurofeedback tréning az állapotfelmérés során megtervezett terv szerint zajlik. A meghatározott agyterületek felett elhelyezzük az érzékelőket, melyek a számítógépbe továbbítják az EEG jeleket és ezredmásodperces pontossággal képesek kimutatni azokat. Eközben a kliens a saját agyhullámaival igyekszik irányítani a filmet, játékot, vagy animációt.

A neurofeedback tréning az operáns kondicionálás elvén működik, tehát a kliens folyamatosan képet kap arról hogyan halad. Ha az elvárt szintet tudja produkálni, akkor jutalmazásban részesül, ha pedig eltér attól, akkor jelzést kap (szűkülő képernyő, kopogó hang, film leállása stb.). A tréner eközben folyamatosan ellenőrzi a beállításokat és ügyel arra, hogy a tréninget használó személy a megfelelő állapotba kerülhessen.

Már a tréningek ideje alatt is folyamatosan zajlik a változások nyomon követése, hiszen bizonyos szintek elérése után a hatékony pozitív változás érdekében a munka újabb agyterületen folytatódik egészen addig, míg a tünetek meg nem szűnnek, illetve az agyhullámok el nem érik a közel optimális állapotot az adott klienshez igazodva.

Annak érdekében, hogy a tréning során tanultak megszilárduljanak, a fejlesztés végét követő időszakban néhány havonta szükséges egy-két „emlékeztető ülés” beiktatása.

Az általam végzett  neurofeedback amplitúdó-tréning típust humán diplomával rendelkező, a Semmelweis Egyetem által akkreditált tanfolyamot elvégzett szakember végezheti, hiszen a készülék meglehetősen bonyolult és a módszer  anatómiai és élettani ismereteket is igényel.

A neurofeedback tréning nem helyettesíti, csupán kiegészíti az orvosi kezelést, semmiképp sem gyógyít, így egészségügyi problémák esetén mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

Az agyhullámokról

Az agyhullámaink különböző frekvenciákon mutathatóak ki és hertzben (Hz) mérjük őket:

Delta hullámok: 1-4 Hz között (alvás idején a legnagyobbak) Theta hullámok: 4-8 Hz között (ébredéskor és elalváskor jellemzőek)

Alfa hullámok: 8-12 Hz között (az agy pihenő állapotát jellemzi, relaxált állapot)

SMR hullámok: 12-15 Hz között (éber, enyhe figyelem) Béta1 hullámok: 15-18 Hz között (feszült figyelem, koncentráció)

Béta2 hullámok: 18-40 Hz között (szorongás esetén gyakori, erős belső feszültség jele)

Mindenkiben folyamatosan jelen van minden fent említett agyhullám egy bizonyos szinten. Például a Delta agyhullámok megnövekednek, amikor az agyunk bizonyos részei pihenő állapotba kerülnek, de összekapcsolhatóak a éber állapotban a tanulási nehézségekkel is. Ha valaki álmossá válik, egyre több lassú Delta és Théta agyhullámot termel, ha valaki figyelmetlen, vagy álmodozik, akkor megnövekszik a Théta hullámok aránya. Ha ezek az ősi, lassú agyhullámok a frontális lebenyben túlsúlyba kerülnek, azzal a figyelem, a viselkedés, valamint az érzelmek irányítása nehezebbé válik. Ha az Alfa hullámok megnövekednek, és dominálnak a bal agyféltekében, az jelezheti az impulzuskontroll nehezítettségét. Az ilyen egyéneknél általában csökkenhet a koncentrációs képesség, memóriaproblémákkal küzdhetnek, kedélyállapotuk változóvá válhat, illetve hiperaktivitás figyelhető meg, ez által csökkent intellektuális hatékonyság tapasztalható náluk, mely tréningezéssel javítható.

Amennyiben kérdése van a neurofeedback tréninggel kapcsolatban, keressen bizalommal!

A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.

Naprakész információkért, újdonságokért látogasson el a Kincskereső facebook-oldalára!