AStOP Auditív StresszOldó Program Budapest XX. kerületében Pesterzsébeten

Az AStOP 2020 nyarán indult útjára Magyarországon; melyet nagy szeretettel ajánlok a sok pozitív visszajelzés és a kiváló szakmai háttér okán.

A Program egy lépcsőzetesen felépített, 4 egységből álló, audiológiai, mozgásfejlesztői és gyógypedagógiai ismeretek mentén kidolgozott, anyanyelvi egységet is tartalmazó Zeneprogram, mely általános közérzetjavító- stresszoldó lehetőség.

Legfőképp olyan gyermekek és felnőttek számára ajánlott, akiknek kifejezetten környezeti zajokkal összefüggésbe hozható panaszaik vannak, de nem csak nekik kiváló lehetőség megszabadulni az auditív stressz okozta nehézségektől.

Panaszok, amikor érdemes a Programra gondolni:

 • ha a kliens kiszámítható, nem hangosnak számító hangokra is érzékenyen reagál: megijed, sírva fakad, feszült lesz, befogja a fülét,
 • ha nem tud figyelni az elhangzottakra, főleg alapzajos háttérben,
 • ha a beszélőt kevésbé „hallja” -érti, mint a háttérben beszélőket,
 • ha tartósan zavarják bizonyos hangok pl. csámcsogás,
 • ha hangos/háttérzenés környezetben kliens magatartása, viselkedése megváltozik: nyugtalanná vagy visszahúzódóvá válik,
 • ha gyakran keresi a csendet, nyugalmat; minimális IT alapzajmentes helyeket preferál,
 • ha állandóan, megállás nélkül és hangosan beszél,
 • ha vizuális ingerre a hallási csatorna érzékenységi tünetével reagál pld: befogja a fülét, pedig a fűnyíró kikapcsolt állapotban van,
 • ha kerüli a társas, kommunikációt igénylő helyzeteket,
 • gyermek esetében, ha inkább csak felnőttekkel, vagy nála sokkal fiatalabb gyerekekkel keresi a kommunikációs helyzeteket,
 • éjszakai alvási nehézségek (a fül állandóan működik!),
 • ha az auditív ingerek kifejezetten fárasztják.

Fenti panaszok előfordulhatnak bizonyos betegségek, állapotok, kórképek, aktuális krízis helyzetek esetében is, ezért a Programon való részvétel egyik feltétele a Program megkezdése előtt egy AStOP kérdőív kitöltése.

Tudni kell, és fontos: a Program nem kezel betegséget!

A Program felépítése, időtartama mindig a kliens nehézségeitől függ, ezért további információt a kérdőív kitöltése után tudok személyesen adni.

Jó tudni:

A hyperacusis = hallási érzékenységnek, mint állapotnak, tünetnek sokféle szakmai megközelítése létezik. A hallásküszöb lehet -10dB és 10dB között is akár. Ekkor ép hallásról beszélünk. A hallási érzékenység nem azt jelenti, hogy a kliens mínusz tartományban, vagy „túl jól hall”.

Ép hallás esetén a hyperacusis azt jelenti, hogy a hallásküszöbön, illetve a hallás küszöbnél, akár csak kicsivel hangosabb zajok is zavarják a klienst. Gyakorlatilag mindent (hyper) meghall, a zajokat az agy információként kezeli, illetve a zajból nem tudja „kihallani” az információt. Mindez fárasztó idegrendszeri munka, ami megjelenhet elsődleges hallással kapcsolatos tünetekben vagy másodlagos tünetekben pl. teljesítményromlás, figyelemtartási, viselkedési, logopédiai problémában stb.

Gyakran egészséges, de idegrendszeri éretlen gyermekek esetében számtalan ok talaján fordul elő. A holisztikus megközelítés és fejlesztés sokat javíthat az állapoton. Ugyanakkor a hyperacusis számos betegség kísérő tünete is lehet.
Ezzel a formájával nem foglalkozunk. Számtalan szakember dolgozik világszerte a megoldásán, de a végső, tartós megoldás még várat magára.

Amennyiben kérdése van a Programmal kapcsolatban, keressen bizalommal!

A díjszabásról az Árak menüpont alatt tájékozódhat.

Naprakész információkért, újdonságokért látogasson el a Kincskereső facebook-oldalára!